Udlej dit hus via 10 simple trin

Som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed, er det vitalt at have en velorganiseret tilgang til udlejningen af dit ledige hus
Opdateret dato: 9. februar 2024 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Udlej dit hus via 10 simple trin

Som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed, er det vitalt at have en velorganiseret tilgang til udlejningen af dit ledige hus. At have en klar strategi vil hjælpe dig til at undgå perioder med et ubeboet hus, og dermed tabte lejeindtægter.

Hvis du er på udkig efter et hus til leje, kan du følge denne guide: Sådan lejer du et hus - de 8 vigtigste trin.

1: Påbegynd udlejningen af dit hus med det samme

Så snart dine nuværende lejer meddeler, at de vil flytte, har du som udlejer som regel 1-2 måneder til at finde en ny lejer til dit hus. Tjek i din lejekontrakt hvilken opsigelsesfrist lejeren har.

Udlejning af et hus kan tage tid, og det er derfor essentielt at du iværksætter processen med at  hurtigt efter at du har modtaget en opsigelse. Dog skal du undgå at føle dig presset til at udleje dit hus til den første den bedste. Målet er at finde en stabil og pålidelig lejer, der lejer dit hus over en længere tidsperiode.

Mange udlejere begår den fejl at de venter for længe med at påbegynde udlejningsprocessen, hvilket kan medføre tabt indkomst pga. et tomt hus, der ikke genererer nogen lejeindtægter.

2: Lav en detaljeret beskrivelse af dit hus til leje

Det næste trin er at udforme en omhyggelig beskrivelse af det hus, du ønsker at udleje. Præsenter de unikke fordele, som huset kan tilbyde - måske har det en stor have, flere værelser, en garage, nærhed til natur eller andet. Angiv husets størrelse, den månedlige leje, standen samt det forventede depositum, m.m. Lav en positiv præsentation af huset, for eksempel ved at fremhæve den rummelige stue eller den hyggelige atmosfære, som potentielle lejere kan personliggøre med deres egen stil og indretning.

Husk at beskrive, hvilke faciliteter og tjenester huset kan tilbyde, såsom en garage, privat have, eller nærhed til gode skoler og offentlig transport. For at få en fornemmelse af markedsstandarderne for husleje, kan du bruge Boligdeal.dk til at undersøge hvad lignende huse udlejes for i dit område – søg fx på hus til leje i hele Danmark, hus til leje i København, hus til leje i Aarhus, hus til leje i Odense eller hus til leje i Aalborg.

3: Identificér din ideelle lejer

Når du har udarbejdet en detaljeret beskrivelse af dit udlejningshus og dets fordele, er det tid til at overveje, hvilken type lejer der ville være bedst egnet til boligen.

En stabil indkomst gennem langvarige lejeaftaler er nøglen til succes som boligudlejer. Hyppige lejerskift kan være økonomisk belastende. En succesfuld udlejning er baseret på at du finder en lejer, der ikke kun matcher din målgruppe for huset, men også har stabile økonomiske forhold. De ideelle lejere vil værdsætte og tage godt vare på dit hus, samtidig med at de er i stand til at betale en stabil husleje over mange år.

4: Lav en udlejningsannonce for dit hus

Nu er det tid til at skabe en tiltalende annonce for dit hus. Formålet med denne annonce er at præsentere huset på en måde, der er attraktivt for de typer af lejere, du ønsker at tiltrække. Annoncen skal give et omfattende overblik over huset, inklusive detaljer som samlet areal, beliggenhed, type af hus, pris samt årlige omkostninger og andre relevante oplysninger. Ideelt set skal din annonce også indeholde en detaljeret beskrivelse af huset med indbydende billeder, der viser både indre og ydre egenskaber, såsom haveområder og eventuelle ekstra faciliteter.

5: Overvej at samarbejde med en ejendomsadministrator

Selvom mange udlejere vælger at håndtere udlejningen af deres hus selv, kan du også overveje at ansætte en ejendomsadministrator, som kan hjælpe dig med:

  • Udarbejdelse af en indbydende lejeannonce og vurdering
  • Identifikation af potentielle lejere
  • Udarbejdelse af en detaljeret lejekontrakt
  • Håndtering af all kommunikation med lejere samt rådgivning om det bedste lejeforhold
  • Sikring af en hurtig udlejning af huset
  • Opkrævning af husleje og depositum
  • Udarbejdelse af regnskab for udlejningen

6: Markedsfør dit hus til leje

Nu er det tid til at lancere markedsføringskampagnen for udlejning af dit hus. Her er den ideelle strategi:

Annoncér dit ledige hus til leje på Boligdeal.dk

Lav en fængende annonce, der tydeligt fremhæver de unikke egenskaber ved dit hus. Tag flotte billeder af både husets indre og ydre områder for at give de potentielle lejere en klar fornemmelse af, hvad du tilbyder. Derefter bør du oprette en annonce for dit hus til leje på Boligdeal.dk, som er en af Danmarks førende platforme for boligudlejning. Ved at annoncere dit hus til leje på Boligdeal.dk, vil det blive eksponeret for et bredt publikum af boligsøgere, der aktuelt søger bolig.

Tag direkte kontakt til personer, der søger hus til leje

Tage direkte kontakt til boligsøgere, der søger hus til leje. Mange boligsøgere specificerer deres præferencer i søgeannoncer på Boligdeal.dk. Du kan proaktivt gennemse databasen for potentielle lejere, der søger et hus til leje, og invitere dem til en fremvisning.

Udnyt dit netværk til at finde en lejer

Netværk spiller en vigtig rolle, da mange finder deres nye hjem gennem personlige kontakter. Fortæl din omgangskreds at du vil udleje dit hus. Måske du kender nogen, der kender nogen, der leder efter et hus til leje nu.

Brug sociale medier

Sociale medier er et fremragende værktøj til at nå en bred skare af potentielle lejere. Post din bolig på Facebook eller andre platforme for at øge synligheden af dit ledige hus. Du er velkommen til at poste dit opslag på Boligdeal.dk's boligudlejningsgrupper på Facebook.

7: Fremvis dit hus til leje

Snart vil du begynde at modtage henvendelser fra interesserede lejere.

Sørg for, at huset er præsentabelt og indbydende før fremvisningerne. Din kommende lejer vil værdsætte en velplejet og indbydende bolig

Forbered en række spørgsmål til fremvisningerne, så du kan evaluere, om de potentielle lejere er et godt match for din ejendom. Giv dem tid til at udforske ejendommen og stille spørgsmål, og vær åben for forhandlinger omkring pris og deres specifikke ønsker til boligen, betingelser osv.

8: Tjek den potentielle lejer nøje

Når du har fundet en potentiel lejer til dit hus, som du overvejer at leje ud til, er det afgørende at undersøge vedkommende grundigt. Det primære fokus skal være at undersøge lejerens økonomiske stabilitet, eksempelvis ved at bede om bevis for en fast indkomst eller ved at foretage en kreditvurdering. Det er også vigtigt at stole på din intuition; udlejning af dit hus til den forkerte person kan vise sig at være en kostbar fejltagelse.

9: Underskriv lejeaftalen

Når du har foretaget de nødvendige baggrundstjek, og du føler dig tryg ved den potentielle lejer, er det tid til at formalisere udlejningen gennem en lejeaftale. Få en advokat til at gennemgå lejeaftalen for at sikre, at alle juridiske aspekter er dækket. Aftalen skal omfatte detaljer om leje, depositum, bindingsperiode, husets anvendelsesområde, eventuelle omkostninger, vedligeholdelse og regler for fremleje. Det er vigtigt ikke bare at bruge en vilkårlig skabelon fra internettet; sørg for at få bistand fra en juridisk ekspert i forbindelse med udformningen af lejeaftalen.

10: Bevar en god kommunikation med lejeren

Selv efter at lejeaftalen er underskrevet, er det væsentligt at bevare en god kontakt med lejeren. Dette indebærer at holde øje med, hvordan huset vedligeholdes, om der opstår eventuelle skader, og generelt om lejeren behandler din ejendom med respekt. Det er desuden væsentligt at opretholde en positiv dialog med lejeren for at sikre, at vedkommende er tilfreds og forbliver i huset i længere tid, hvilket i det lange løb vil sikre dig en stabil indkomst fra udlejningen.

Ofte stillede spørgsmål