Sådan lejer du et hus – de 8 vigtigste trin

Når du vil leje et hus er det vigtigt at du er fokuseret på søgeprocessen fra A til Z, indtil du har fundet det ideelle sted, der passer til dine behov
21. september 2023 | Skrevet af: Redaktionen
Sådan lejer du et hus – de 8 vigtigste trin

Når du vil leje et hus er det vigtigt at du er fokuseret på søgeprocessen fra A til Z, indtil du har fundet det ideelle sted, der passer til dine behov. Vi har samlet denne guide om de vigtigste 8 trin, når du vil leje et hus.

Hvis du overvejer at udleje dit hus, kan du i stedet se vores guide til udlejning af hus.

Trin 1: Definer dine behov, krav og præferencer

Indled jagten på dit fremtidige hus til leje med at klarlægge dine præcise behov og præferencer. Det er vigtigt at afklare hvad der er det rette hus for dig. Tænk på følgende spørgsmål:

 • Hvordan vil du gerne bo? Foretrækker du et hus med en stor eller lille have, mange eller få værelser, kælder eller måske en garage?
 • Hvor meget værdi tillægger du beliggenheden? Er det vigtigt for dig at bo nær natur, i et familievenligt område eller i nærheden af skole, supermarked eller læge?
 • Hvordan passer husets størrelse og layout til dine nuværende og fremtidige behov?
 • Er nærhed til offentlig transport eller gode parkeringsfaciliteter afgørende for dig?
 • Hvor lang en lejeperiode overvejer du?
 • Hvad er dit budget til husleje? Husk at overveje yderligere udgifter som vedligeholdelse af have, snerydning, varme, vand osv.
 • Er der specielle faciliteter eller egenskaber ved huset, der er vigtige for dig, som fx et moderne køkken, flere badeværelser eller måske et værksted?
 • Hvordan prioriterer du faktorer som nærhed til vandet, en flot udsigt, eller en særlig arkitektonisk stil?
 • Har du specifikke ønsker eller krav til din nye bolig, der er baseret på din livsstil, som fx et hjemmekontor eller plads til kæledyr?

Trin 2: Søg efter hus til leje

Start din søgning med at søge på forskellige platforme, der lister huse til leje. Benyt søgefiltre for at finde huse, der opfylder dine specifikke behov og krav til størrelse, type og beliggenhed. Opret en liste over huse til leje, der fanger din interesse, og noter de aspekter, der gør hvert hus interessant for dig.

Her er nogle søgemetoder, du kan overveje:

 • Online portaler: Brug online portaler som Boligdeal.dk, der præsenterer dig for en bred vifte af tilgængelige huse i dit foretrukne område. Søg eksempelvis efter hus til leje i hele Danmark, hus til leje i København, hus til leje i Aarhus, hus til leje i Odense eller hus til leje i Aalborg. Tilpas din søgning med hensyn til elementer såsom beliggenhed, størrelse og pris, så du kan finde de muligheder, der bedst passer til dine behov.
 • Lokalavisannoncer og opslagstavler: Hold øje med lokale annoncer i aviser og på opslagstavler i det område, du overvejer at flytte til. Dette kan være en god mulighed for at finde attraktive tilbud på huse til leje, der lever op til dine forventninger og fremtidsplaner.
 • Sociale medier og netværk: Fortæl din bekendtskabskreds at du leder efter et hus at leje, og bed dem om at hjælpe dig med din søgning. Gør brug af sociale medier til at udbrede budskabet og til at deltage i forskellige community-grupper, der kan hjælpe med at finde det rette hus til leje. Boligdeal.dk har etableret en række forskellige Facebook-grupper for boligsøgende, som du er velkommen til at bruge.

Trin 3: Besøg og evaluér de huse du har fundet

Når du har identificeret nogle lovende huse til leje, er det tid til at arrangere besigtigelser. Under besøgene bør du evaluere husene baseret på dine fastlagte kriterier, og notere fordele og ulemper ved hvert hus. Vær særligt opmærksom på følgende aspekter, som ofte er mere fremtrædende når man lejer et hus:

 • Passer beliggenheden til dine og dine eventuelle samboeres behov og livsstil? Overvej den ekstra plads, haven eller nærheden til natur, som et hus ofte tilbyder.
 • Er der tilstrækkelig plads, både indendørs og udendørs? Overvej om husets størrelse og dets omgivelser harmonerer med din livsstil og familiens behov.
 • Er der gode parkeringsmuligheder og transportmuligheder for dig og dine gæster? Overvej også opbevaringsmuligheder og eventuelle ekstra faciliteter som en garage eller skur.

Trin 4: Forhandling af lejekontrakten

Når du har fundet dit potentielle drømmehus, er det tid til at forhandle lejekontrakten. Det er essentielt at du undersøger alle vilkår nøje – herunder husleje, depositum, vedligeholdelse af både hus og have, samt opsigelsesvarsler - så begge parter er tilfredse med aftalen. Sørg for, at alle aftaler og betingelser er klart angivet i kontrakten, således at potentielle fremtidige misforståelser kan undgås. Det er især vigtigt at få klarlagt ansvarsområder for vedligeholdelse af haven og eventuelle andre udendørs arealer, indvendig vedligeholdelse, udskiftning af hvidevarer når de går i stykker mv.

Trin 5: Betal depositum og underskriv lejekontrakt

Næste skridt, når du har fundet det hus du vil leje, er at betale det aftalte depositum og underskrive lejekontrakten. Gennemlæs kontrakten nøje, så du er sikker på at alle relevante punkter er inkluderet før du underskriver. Det er en god idé at søge vejledning fra en juridisk kompetent person til at gennemgå lejekontrakten.

Trin 6: Flytning og indretning af dit nye hus

Nu er det tid til at flytte ind og starte indretningen af dit nye hus. Lav en detaljeret plan for flytteprocessen og indretningen af huset, som inkluderer potentielle områder såsom have og eventuelle andre udendørs områder. Husk at melde din flytning til alle relevante myndigheder. Det er en stor opgave at flytte ind i et nyt hus og få alt på plads. Derfor har vi udarbejdet disse guides som vi håber kan hjælpe dig i processen: 12 trin til at indrette dit hus - skab et hjem der komplementerer din livsstil samt Tjekliste til flytning til hus.

Trin 7: Start hverdagen i dit nye hus

Efter flytningen er det tid til at begynde din nye hverdag i huset. Tag dig tid til at akklimatisere dig til dit nye hjem, og start gradvist med at udforske nabolaget og dets faciliteter. Inviter dine nye naboer til kaffe, og arrangér en stor housewarmingfest, hvor du kan introducere din familie, venner og bekendte til dit nye hus.

Trin 8: Hav et godt samarbejde med din udlejer

Et godt samarbejde med din udlejer er fundamentalt, især når du lejer et hus. Kommuniker åbent omkring eventuelle vedligeholdelsesopgaver, der ofte kan være flere og mere omfattende i et hus sammenlignet med en lejlighed, og sørg for at overholde de aftaler og regler, der er angivet i lejekontrakten. Betal altid din husleje til tiden for at undgå konflikter og misforståelser, og for at opretholde et godt forhold til din udlejer.

Ofte stillede spørgsmål