Boligkøb: Gode råd til boligkøbere

Skal du til at kaste dig ud i dit livs måske største investering i forbindelse med et boligkøb, er der en række ting du skal have styr på. Mange ting kan boligkøbere selv tjekke, mens det ifht. andre ting er en god idé at alliere sig med en køberrådgiver, som kan gennemgå boligkøbet med dig. Her er en række gode råd og viden om, hvad du skal sætte dig ind i, før du foretager dit boligkøb.
14. februar 2017 | Skrevet af: Leonora Jensen
Boligkøb: Gode råd til boligkøbere

Skal du til at kaste dig ud i dit livs måske største investering i forbindelse med et boligkøb, er der en række ting du skal have styr på, hvis du vil undgå at din boligdrøm bliver et sandt mareridt. Mange ting kan man som boligkøbere selv tjekke, mens det ifht. andre ting er en god idé at alliere sig med en køberrådgiver, som kan gennemgå boligkøbet med dig. Med god forberedelse kan du gøre dit til, at dit boligkøb bliver perfekt og smertefrit. Her er en række gode råd og viden om, hvad du skal sætte dig ind i, før du foretager dit boligkøb.

Lav et budget for dit boligkøb og få et overblik over din økonomi

For at se hvor dyr en bolig du har råd til at købe, er det en god ide at starte med at lægge et detaljeret budget. Budgettet viser, hvad du/I har til overs hver måned til at betale mad og husleje for osv.Her er det vigtigt, at alle indtægter og udgifter medregnes, således at dit budget giver et retvisende billede af din økonomi, når du skal låne penge til dit boligkøb. For at sikre at du ikke overbelåner dig selv, ser banken ofte på din rådighedsbeløb og din gældsfaktor. 

Undersøg markedet for boligkøb 

Har du gjort dig grundige tanker om dit boligkøb, kan du med fordel undersøge markedet og starte din officielle boligsøgning. På Boligdeal.dk kan du nemt få et overblik over alle ledige boliger til salg i Danmark. Når du har fundet et bredt udvalg af forskellige boliger, bør du gå ud og kigge på boligerne for at få en føling med, hvad din købesum rækker til. Tænk også på hvor længe boligerne har stået til salg og hvad boligerne i de nærliggende områder koster – jo mere du ved om markedets muligheder for boligkøb, jo bedre er du stillet i en forhandlingssituation, når der eksempelvis skal forhandles pris. Ved at se flere forskellige boliger er du også i standt til at vurdere, hvad du kan leve med, og hvad du ikke kan acceptere af mangler.

 

Salgsopstillingen ved boligkøbet

Når du har valgt nogle potentielle boligemner er næste skridt at få bestilt salgsopstillinger hos de forskellige udbydere. I salgsopstillingen kan du læse alt om den bolig, som du har forelsket dig i – her finder du alt det med småt, som fx. finansieringsforslag fra mægler, ejerudgift osv. Igennem salgsopstillingen kan du også få en ide om, hvor meget istandsættelse der kræves og ved at kigge salgsopstillingerne grundigt igennem kan du fravælge de boliger, der ikke matcher, fx fordi de kræver megen istandsættelse eller har et højt energiforbrug. Salgsopstillingen skal også indeholde en beskrivelse af ejendommen og de nærliggende områder. Mange sælgere har via deres ejendomsmægler en tendens til at forherlige en bolig med flotte beskrivelser og tekst. Det er derfor en god ide at lave egene research på boligen ved fx at tjekke boligen på nettet mv..

Hvad skal du tjekke i boligen før boligkøbet?

 

- Fugt og svamp
Når du skal kigge på huset skal du specielt være opmærksom på skimmelsvamp, som kan være meget sundhedsskadelig og i mange tilfælde gør boligen ubeboelig. Lugter huset muggent? Og går lugten ind til de andre værelser? Især vægge bag skabe og møbler kan vise tegn på misfarvninger og muggent, derfor kontakt en professionel rådgiver eller husspecialist som kan gennemkigge huset med jer. 
- Kælder
Er der kælder i boligen, skal den undersøges grundigt –  kælderen kan gemme på skader, der senere skal ordnes og kan koste dig dyrt. Kig især efter om der er revner i gulv og vægge. Tegn på fugt i kælderen kan eksempelvis være maling der skaller af. For at være på den sikre side, er det en god ide, at få en byggesagkyndig med til fremvisningen.
- Tag
Det kan blive dyrt at udskifte taget, så vær opmærksom på tagets tilsstand. Spørg sælger, hvornår taget er lavet, hvilket ofte også står i tilstandsrapporten, men det er altid en god ide at få det tjekket igennem!Gå selv op på taget og i loftsrummet og se efter om der er buler i taget, indvendige skjolder eller løse tagmaterialer.
- Oversvømmelse
Vær også opmærksom på, om boligen er placeret i et område, hvor der er fare for oversvømnmelser. Boligens position og byggelsesform kan sige meget om hvorvidt der er øget sandsynlighed for oversvømmeler. Det kan fx. Skyldes at kloakeringen ikke er stor nok til at modtage regn fra skybrud eller oversvømmelse fra søer eller åer der er tæt på boligen. Et vigtigt råd er at tjekke boligadressen på Dingeo, som fortæller dig om der er oversvømmelsesrisiko. 
- Badeværelset
Hvad der også kan koste dig dyrt, er badeværelset! Et badeværelse med revnede fliser og fuger kan medføre til fugtskader og skimmelsvamp, som kan ødelægge indeklimaet.  Misfarvning på loftet og vægge er også tegn på at der b.la. siver vand ud af badeværelset. Kig også på, om vinduerne har skader, om malingen skaller af, om fliserne er løse osv.

Tjek tilstandsrapporten, elinstallationsrapportet og ejerskifteforsikring

For at få det bedste boligkøb skal du vide, hvad en tilstandsrapport egentligt er, og hvordan du efterfølgende er dækket af erjerskifteforsikringen. En tilstandsrapport er kort sagt være en lægeerklæring på boligen, som er udarbejdet af en byggesagkyndig, der kigger boligen igennem fra A til Z i forhold til til de oplysninger som sælgeren har opgivet. Som boligkøber får du med hjælp fra tilstandsrapporten et overblik over boligkøbets tilstand og eventuelle skader, som skal repareres. Endelig skal du også tjekke om boligen har en gyldig elinstallationsrapport som kort sagt er en gennemgang af boligens elinstallationer. Rapporten udarbejdes af en elinstallatør og er gyldig i et år. Elinstallationsrapporten minder ligeledes om tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten er frivillige, men samtidig en forudsætning for at få udarbejdet en ejerskifteforskring. En ejerskifteforsikring beskytter dig mod skjulte fejl og mangler ved boligen som ikke står i tilstandsrapporten og elinstallionsrapporten, altså fejl og mangler boligkøberen ikke kendte til på forhånd.

 

 

Kan man fortryde boligkøbet?

Du kan kun fortryde boligkøbet, hvis sælger ikke har underskrevet købsaftalen endnu. Du skal blot fortælle sælgeren at du trækker dig tilbage hvilket ikke koster dig noget, da der ikke er indgået en endelig aftale. Har boligkøber og sælger begge underskrevet, er købsaftalen bindende. Ønsker du at fortryde boligkøbet herefter, kan du som boligkøber fortryde senest seks hverdage efter – her skal du også betale en godtgørelse til sælger på 1% af den samlede købesum. I praksis kan du undgå at betale godtgørelse til sælger hvis der i købsaftalen er et forbehold om rådgivergodkendelse, også kendetegnet advokatforbehold. Dette betyder helt konkret, at hvis advokaten ikke kan godkende boligkøbet kan købet falde bort, så boligkøberen ikke skal betale godtgørelse. Fristen for advokatens udmeldelser er typisk ca. 3-5 dage og hvis advokaten ikke har gjort indsigelser i forhold til købsaftalen er køberen bundet af købsaftalen.

Læs mere om boligkøb her:

https://www.boligdeal.dk/boligertilsalg.aspx