Maj måned markerer genopretning på boligmarkedet i København

Boligsalget i København i maj måned har vist interessante tendenser, som afspejler udviklingen på det danske boligmarked.
15. juni 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Maj måned markerer genopretning på boligmarkedet i København

Boligsalget i København i maj måned har vist interessante tendenser, som afspejler udviklingen på det danske boligmarked. Ifølge Boligsidens udbudstal er der blevet flere villaer og rækkehuse til salg, mens antallet af lejligheder til salg er faldet, især i Region Hovedstaden. Samtidig har maj måned set det højeste boligsalg i et år, hvor både hussalg, lejlighedssalg og sommerhussalg har været positivt.

I maj måned var der 30.902 villaer og rækkehuse til salg i Danmark, hvilket er en stigning på 3,6 procent sammenlignet med den foregående måned og omkring 30 procent flere end samme tidspunkt året før. Boligøkonom og kommunikationsdirektør forklarer, at selvom udbuddet endnu ikke er på niveau med tiden før coronapandemien, er der en stigning i antallet af sælgere, der ønsker at sætte deres bolig til salg.

Antallet af huse til salg i maj var det højeste siden begyndelsen af juli 2020, men på længere sigt er det stadig relativt lavt. I perioden 2015-2019 lå antallet af huse til salg mellem 33.500 og 40.000, så det nuværende udbud er stadig i den lave ende. Trods denne stigning er markedet på vej mod et mere normalt niveau for husudbudet.

Når det kommer til lejligheder, har der været en nedgang på 1,1 procent i antallet af lejligheder til salg på landsplan. Især i Region Hovedstaden er der sket en reduktion på 4,6 procent. Dette fald kan delvist forklares ved det aktuelt lave udbud af lejligheder, hvilket gør det udfordrende for købere at finde egnede muligheder.

Maj måned har været særdeles positiv for hussalget i København. Der har været en eksplosiv stigning på 61 procent i salget af villaer i hovedstadsområdet sammenlignet med maj sidste år. Selv sammenlignet med maj 2021, som var et rekordår for boligsalg, har der været en endnu bedre salgsudvikling.

På landsplan viser Boligsidens handelstal, at der blev solgt over 7.000 boliger i maj måned, hvilket er det højeste niveau i et år. Salget af villaer og rækkehuse lå 24 procent højere end i april, og salget af ejerlejligheder og sommerhuse oplevede også en stigning. Den generelle optimisme på boligmarkedet og de stigende priser har bidraget til det øgede salg.

I forhold til ejerlejligheder i København er salget stadig under niveauet fra sidste år, da der blev solgt 14 procent færre lejligheder i maj. Årsagerne hertil kan være de høje priser og forventningen om stigende boligskatter i København og Frederiksberg Kommuner. Dog forventes det, at der kan være en stigning i salget af ejerlejligheder i løbet af efteråret på grund af en skatterabat for købere, der køber inden udgangen af december 2023.

Samlet set viser boligmarkedet i maj tegn på bedring efter den nedgang, der blev oplevet i vintermånederne og andet halvår af 2022. Der er stigende priser, flere handler og en optimistisk stemning. Husmarkedet nærmer sig sidste års niveau, og lejlighedssalget er også på vej tilbage. Dog er det vigtigt at bemærke, at dette kun er et øjebliksbillede, og udviklingen på boligmarkedet kan ændre sig i de kommende måneder.