Vejen til dit nye hjem – de 11 grundlæggende trin til at købe et rækkehus til salg

Når du står over for at købe et rækkehus til salg, er det af største vigtighed, at du tilgår dette med en velorganiseret og metodisk fremgangsmåde. At erhverve sig et rækkehus kan være en kompleks og udfordrende opgave
10. oktober 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Vejen til dit nye hjem – de 11 grundlæggende trin til at købe et rækkehus til salg

Når du står over for at købe et rækkehus til salg, er det af største vigtighed, at du tilgår dette med en velorganiseret og metodisk fremgangsmåde. At erhverve sig et rækkehus kan være en kompleks og udfordrende opgave. Denne detaljerede guide er udarbejdet for at assistere dig igennem processen og hjælpe dig med at bevare overblikket under dit køb. Skulle du derimod have interessen i at sælge et hus, kan vores guide til salg af rækkehuse findes her: Sådan sælger du dit rækkehus effektivt – en 10-trins guide til succesfuldt salg og selvsalg af rækkehuse.

Trin 1: Udarbejd en omfattende ønskeliste

Begynd med at afklare dine specifikke behov og krav til dit kommende rækkehus. Den første fase i din boligjagt indebærer at definere, hvad du præcist søger i en ny bolig. Overvej, hvilken type rækkehus du forestiller dig, og hvilke faciliteter der er essentielle for dig. Reflekter over spørgsmål som:

  • Er placeringen af rækkehuset til salg væsentlig for dig? Ønsker du et område, der summer af liv, eller vil du hellere have et mere fredeligt og tilbagetrukket sted?
  • Hvor meget plads kræver du, og hvor mange værelser har du brug for?
  • Er let adgang til parkering eller offentlig transport højt på din prioriteringsliste?
  • Hvad er dit budget? Husk at inkludere yderligere omkostninger som ejerudgifter, forsikringer, og eventuelle forbedringer. Brug online låneberegnere for at estimere hvad du kan tillade dig.
  • Er nærhed til vand, udsigt og etageplacering betydningsfulde faktorer for dig?

Trin 2: Gennemgå dit budget og undersøg dine finansieringsmuligheder

Inden du indleder din søgning efter et rækkehus til salg, er det vigtigt, at du har fastlagt din økonomiske ramme. Der findes mange lånemuligheder, når det kommer til at købe et rækkehus. Her er de væsentlige aspekter, du skal være opmærksom på ved finansiering af et rækkehus til salg:

Kreditvurdering:

Uanset om du optager et bank- eller realkreditlån, er en solid kreditvurdering essentiel for at bestemme lånebeløbets størrelse. Banken eller realkreditinstituttet vil vurdere din låneevne ud fra faktorer som indkomst, nuværende renteniveau, opsparing, og værdien af det rækkehus til salg, du overvejer.

Egenfinansiering:

I Danmark skal du som køber betale mindst 5% i udbetaling. Typisk kan op til 80% af købsprisen finansieres med et realkreditlån, mens de resterende 15% kan finansieres via et banklån eller ejerpantebrev.

Låneberegner:

Anvend online låneberegnere for at have en indikation af, hvad du har råd til, og rådfør dig også med din bank tidligt i processen for at få en nøjagtig forståelse af dine muligheder.

Realkreditlån:

Dette er en lånetype, hvor man kan låne op til 80% af et rækkehus til salgs værdi. Disse lån er attraktive pga. deres lavere renter, da de er sikret med pant i ejendommen, og de er en gængse finansieringsmetode i Danmark og andre lande.

Detaljeret ejerpantebrev:

Et ejerpantebrev er et lån, hvor lånet registreres direkte på ejendommen som en hæftelse. Det indebærer, at hvis rækkehuset til salg skifter ejer, skal lånebeløbet i ejerpantebrevet først tilbagebetales, før sælgeren kan modtage eventuelle overskud fra salget. Denne detalje er afgørende og skal afklares, før en handel kan gennemføres.

Banklån til køb af rækkehus:

Når du optager et banklån for at finansiere køb af et rækkehus, låner du penge direkte fra din bank for at dække købsomkostningerne af dette rækkehus. Typisk vil banklån have højere renter sammenlignet med realkreditlån, og de har ofte kortere løbetider, som regel mellem 10 og 30 år. Når du tager et banklån, binder du dig til at tilbagebetale beløbet over en fastlagt tid med regelmæssige afdrag og rentebetalinger. En del potentielle købere kombinerer realkreditlån og banklån, når de søger finansiering til et rækkehus til salg.

Boligkredit:

En boligkredit er en speciel form for kassekredit, der tager sikkerhed i rækkehuset. Dette giver en stor grad af fleksibilitet, da det giver mulighed for nemme afdrag ved at lave indbetalinger på kreditten. Men de samlede omkostninger ved en boligkredit kan ofte være højere sammenlignet med både banklån og realkreditlån. Så det er vigtigt at have dette in mente, når du kigger på et rækkehus til salg.

Afdragsfrihed:

Når du tager et afdragsfrit lån, betaler du kun renter og eventuelle bidragi en bestemt periode, uden at afdrage på hovedstolen. Det kan reducere dine månedlige udgifter i den afdragsfrie periode, men det betyder, at afdragene vil stige efterfølgende. Dette skyldes, at det uafdragede beløb skal indhentes.

Trin 3: Søgning efter rækkehuse til salg:

Efter du har defineret dine præferencer og økonomiske kapacitet, er det tid til at lede efter det ideelle rækkehus til salg. Flere metoder kan hjælpe med at finde det rette rækkehus:

Brug af online portaler:

Dyk ned i hjemmesider som Boligdeal.dk for at se en samlet oversigt over rækkehus til salg i dit ønskede område. Søg rækkehus til salg i hele Danmark, som rækkehus til salg i København, rækkehus til salg i Aarhus, rækkehus til salg i Odense eller rækkehus til salg i Aalborg. Tilpas din søgning ud fra kriterier som placering, størrelse og pris for at pinpointe de mest attraktive rækkehus til salg.

Lokalavisannoncer og opslagstavler:

Tag også et kig i lokale aviser og på opslagstavler i det område, du overvejer. Det er muligt, at du støder på attraktive tilbud på rækkehus til salg, som matcher dine behov og ønsker.

Sociale medier og netværk:

Offentliggør din intention på sociale platforme og informer dit netværk om din søgen efter et rækkehus. Dine bekendte kan være til stor hjælp med at pege dig i retning af interessante rækkehus til salg.

Trin 4: Besigtigelse og vurdering af udvalgte rækkehuse:

Når du har identificeret mulige rækkehus til salg, er det vigtigt at arrangere besigtigelser. Herefter bør du grundigt evaluere hvert enkelt rækkehus ud fra dine specifikke kriterier, hvor du skriver fordele og ulemper ned for hvert rækkehus til salg.

Trin 5: Købergodkendelse med køberbevis:

Efter du har valgt det rækkehus, du vil købe, skal du sandsynligvis tage et boliglån, enten via banken eller realkreditinstituttet. Det er vigtigt at opnå købergodkendelse og besidde et køberbevis. Dette vil klargøre, hvad du faktisk har råd til, før du dykker yderligere ned i markedet for rækkehus til salg.

Trin 6: Prisforhandling af rækkehuset:

Når du har fundet det rækkehus, du ønsker at erhverve, er det tid til at forhandle prisen samt de inkluderede vilkår. I denne fase er det klogt at medtage både en boligadvokat og en byggesagkyndig for at sikre, at alle dele af handlen er korrekt behandlet og klarlagt.

Trin 7: Inkluder din advokat når du søger rækkehus til salg

Når din søgning efter rækkehus til salg intensiveres, er det essentielt at have en dygtig boligadvokat ved din side, der kan assistere dig gennem hele processen. Advokaten kan hjælpe med at beskytte dig mod at betale overpris, vejlede dig gennem forhandlingsprocessen, gennemgå alle juridiske dokumenter grundigt, vejlede om finansieringsmuligheder, og også undersøge rækkehusets ejerforenings økonomiske sundhed.

Trin 8: Dialog med lederen af rækkehusets grundejerforening

Når du finder et lovende rækkehus til salg, er det vitalt at kommunikere med lederen af grundejerforeningen før du beslutter dig. Denne person kan give dig værdifulde oplysninger om foreningens økonomi, planlagte projekter, information om de nuværende beboere og meget mere. Ved usikkerheder eller spørgsmål kan grundejerforeningens leder ofte give værdifulde svar.

Trin 9: Underskrivelse af købsaftale og gennemførelse af udbetaling

Efter at have besluttet at købe rækkehuset, følger trinnet med at underskrive købsaftalen. Det er altafgørende at inkludere en advokatgodkendelsesklausul, som typisk giver en uge til juridisk gennemgang. Dette muliggør en grundig undersøgelse af alle dokumenter af din advokat. Efter godkendelsen overføres pengene ofte til en deponeringskonto, hvorfra de senere frigives til ejendomsmægleren, når alle betingelser er opfyldt.

Trin 10: Indflytning og indretning af dit nye rækkehus

Nu er tiden kommet til at flytte ind i og indrette dit nyerhvervede rækkehus. Organiser din flytning omhyggeligt, og husk at informere relevante institutioner om din adresseændring. For at lette processen har vi udarbejdet guides, eksempelvis: 12 trin til at indrette dit hus - skab et hjem der komplementerer din livsstil og Tjekliste til flytning i rækkehus, som kan vejlede dig.

Trin 11: Begynd dit nye liv i dit rækkehus

Med betalingen for rækkehuset bag dig, er det nu tid til at nyde og tilpasse dig dit nye hjem. Husk at overholde alle løbende betalinger og forsikre dit rækkehus korrekt. Brug lidt tid på at blive fortrolig med nabolaget, mød dine naboer, og overvej en velkomstfest for at fejre din nye start.

Ofte stillede spørgsmål