Vejen til dit nye hjem – de 11 essentielle trin til at købe et hus

Når du står over for at købe et hus til salg, er det afgørende, at du nærmer dig opgaven med en målrettet og systematisk tilgang.
10. oktober 2023 | Skrevet af: Sara Petersen
Vejen til dit nye hjem – de 11 essentielle trin til at købe et hus

Når du står over for at købe et hus til salg, er det afgørende, at du nærmer dig opgaven med en målrettet og systematisk tilgang. At erhverve sig et hus kan være en indviklet proces. For at navigere igennem denne, har vi derfor udarbejdet denne guide, som vil hjælpe dig med at bevare overblikket i dit huskøb. Skulle du derimod være interesseret i at sælge et hus, kan vores guide til hus salg findes her.

Trin 1: Udarbejd en detaljeret ønskeliste

Start med at klargøre dine behov og krav til dit fremtidige hus. Den indledende fase i din boligjagt er at præcisere, hvad du konkret søger i en ny bolig. Reflekter over, hvilken type hus du drømmer om, og hvilke faciliteter, der er afgørende for dig. Tænk over spørgsmål som:

 • Er placeringen af huset til salg afgørende for dig? Drømmer du om et centralt, livligt område, eller ville du foretrække en mere stille og rolig beliggenhed?
 • Hvor meget plads behøver du, og hvor mange værelser er nødvendige?
 • Er nem adgang til parkering eller offentlig transport en prioritet for dig?
 • Hvad er dit budget? Inkludér yderligere omkostninger som ejerudgifter, forsikringer og eventuelle forbedringer. Benyt online låneberegnere for at vurdere, hvad du har råd til.
 • Er faktorer som nærhed til vand, udsigt, og etageniveau væsentlige for dig?

Trin 2: Gennemgå dit budget og find ud af dine finansieringsmuligheder

Før du indleder din søgning efter et hus til salg, skal du have klarlagt, hvad du kan tillade dig at bruge. Der er mange lånemuligheder, når det kommer til at købe hus. Her er de centrale aspekter, du skal være opmærksom på, når det kommer til finansiering af et hus til salg:

 • Kreditvurdering: Uanset om du optager et banklån eller et realkreditlån, er en kreditvurdering nødvendig for at fastslå, hvor meget du kan låne. Banken eller realkreditinstituttet vil vurdere, baseret på din indkomst, det aktuelle renteniveau, din opsparing, og værdien af det hus til salg, hvor meget du kan låne.
 • Egenfinansiering: I Danmark er du nødt til at betale mindst 5% i udbetaling, når du køber et hus. Almindeligvis kan op til 80% af husets pris finansieres med et realkreditlån, og de resterende 15% kan finansieres med et banklån eller et ejerpantebrev.
 • Låneberegner: Brug online låneberegnere for at få en ide om, hvad du har råd til, men konsulter også din bank tidligt i processen for at kende dine præcise muligheder.
 • Realkreditlån: Et realkreditlån er en lånetype, hvor man kan låne op til 80% af et hus til salgs værdi. De er kendt for lavere renter sammenlignet med andre lån, da de er sikret med pant i ejendommen og er en standard finansieringsmetode i Danmark såvel som andre lande.
 • Uddybet ejerpantebrev: Et ejerpantebrev er en type lån, hvor lånet registreres direkte på ejendommen som en hæftelse. Det betyder, at hvis ejendommen, eller hus til salg, skifter ejer, skal beløbet i ejerpantebrevet først afdrages, inden sælgeren kan modtage et eventuelt overskud fra salget. Dette er en fundamental del af processen, som skal klarlægges før et eventuelt salg kan finde sted.
 • Udførlig banklån til hus: Når du vælger at optage et banklån til finansiering af et hus til salg, låner du penge direkte fra banken for at dække købsomkostningerne af boligen. Banklån har som regel højere renter i sammenligning med realkreditlån og kortere løbetider, normalt fra 10-30 år. Ved at optage et banklån forpligter du dig til at betale det tilbage over en fastlagt periode med regulære afdrag og rentebetalinger. Mange vælger en kombination af realkreditlån og banklån for at finansiere deres hus til salg.
 • Detaljeret boligkredit: En boligkredit er en særlig kassekredit med sikkerhed i boligen. Dette giver stor fleksibilitet, da det muliggør nemme afdrag ved indbetalinger på kreditten. Men omkostningerne ved en boligkredit er ofte højere sammenlignet med et traditionelt banklån eller et realkreditlån. Dette skal tages i betragtning, når man ser på hus til salg.
 • Udforsk afdragsfrihed: Et lån med afdragsfrihed er hvor kun renter og mulige bidrag betales i en vis periode, men der afdrages ikke på lånebeløbet. Dette reducerer de månedlige udgifter i den afdragsfrie periode, men efterfølgende vil afdragene være højere, da man skal indhente det uafdragede beløb. Det er vigtigt at overveje dette, når man ser på hus til salg.

Trin 3: Metodisk søgning efter hus til salg

Efter defineringen af dine præferencer og økonomiske formåen, er næste trin at påbegynde jagten på det perfekte hus til salg. Der er forskellige metoder til at finde hus til salg:

 • Brug af online portaler: Udforsk websites som Boligdeal.dk, der tilbyder en oversigt over aktuelle hus til salg i dit ønskede område. Søg blandt hus til salg i hele Danmark, hus til salg i København, hus til salg i Aarhus, hus til salg i Odense eller hus til salg i Aalborg og tilpas din søgning baseret på forskellige parametre som beliggenhed, størrelse, og pris, for at finde de mest relevante hus til salg.
 • Lokalavisannoncer og opslagstavler: Gennemse også lokale avisannoncer og opslagstavler i det specifikke område, du ønsker at flytte til. Du kan være heldig at støde på gode tilbud på hus til salg, der matcher dine krav og ønsker.
 • Sociale medier og netværk: Publicér din søgning på sociale medier og informér dit netværk om, at du leder efter et hus, så dine venner og familie kan bistå med at finde relevante hus til salg.

Trin 4: Besøg og evaluering af de fundne huse til salg

Når du har identificeret potentielle huse til salg, er det essentielt at arrangere besigtigelser og evaluere hver bolig nøje ud fra dine kriterier, og notere fordele og ulemper ved hvert hus til salg.

Trin 5: Opnå købergodkendelse med køberbevis

Når du har besluttet dig for at købe et hus, skal du sandsynligvis optage et boliglån, enten et banklån eller et realkreditlån. Det er kritisk at blive købergodkendt og have et køberbevis i hånden, så du ved, hvad du har råd til, før du begynder at se på huse til salg.

Trin 6: Prisforhandling af en villa

Når du har fundet det hus, du ønsker at købe, er det tid til at indgå i forhandlinger om prisen og de tilhørende betingelser. Det er afgørende, at du har en boligadvokat og en byggesagkyndig med dig i denne fase for at sikre, at alle aspekter af handlen er korrekt håndteret og afklaret.

Trin 7. Inkluder din advokat når du søger villaer til salg

Når din søgning efter hus til salg begynder, er det essentielt at have en kompetent boligadvokat ved din side, der kan assistere dig. Advokaten kan blandt andet beskytte dig mod at betale overpris for boligen, assistere med forhandlinger, gennemgå alle relevante dokumenter og sikre, at alt er i optimal orden, guide dig gennem finansieringsmulighederne og sørge for, at ejerforeningens økonomi er sund og stabil.

Trin 8. Kommuniker med lederen af grundejerforeningen

Når du har fundet et potentiel hus til salg, er det imperativt at have en dialog med lederen af grundejerforeningen før erhvervelsen. Denne person kan give indblik i foreningens økonomiske status, fremtidige projekter, demografisk information om beboerne, og mere. Ved tvivlsspørgsmål er det også nyttigt at konsultere lederen af grundejerforeningen.

Trin 9: Signering af købsaftale og udbetaling

Efter beslutningen om at købe huset er truffet, er næste skridt at underskrive købsaftalen. Det er kritisk at inkludere en klausul, der tillader advokatgodkendelse, typisk inden for en uges tid. Dette giver din advokat mulighed for grundigt at gennemgå alle dokumenter. Uorden i dokumenterne giver dig ret til at annullere handlen uden gebyrer. 

Denne periode er også vital for finansieringsafklaring. Banker og realkreditinstitutioner kræver ofte den signerede købsaftale før udbetaling af lån.

Efter godkendelsen fra din advokat og finansiel afklaring, bliver pengene oftest overført til en deponeringskonto, hvor de opbevares sikkert, indtil alle købsaftalens betingelser er opfyldt. Når alle betingelser er i orden, frigives pengene fra deponeringskontoen til ejendomsmægleren.

Trin 10: Flyt ind og indret dit nye hus

Det er nu tid til at flytte og indrette dit nye hus til salg. Planlæg omhyggeligt din indflytning og indretning, og husk at informere de relevante myndigheder om adresseændringen. 

At flytte og indrette kan være omfattende opgaver, derfor har vi udarbejdet nogle guides, såsom: 12 trin til at indrette dit hus og Tjekliste til flytning i hus, der kan hjælpe dig i denne overgang.

 Trin 11: Start dit nye liv i dit nye hjem

Efter betalingen af boligen, er det tid til at starte dit nye liv i dit hus. Husk at betale alle de løbende udgifter, såsom skatter, afdrag og renter, og at forsikre boligen mod potentielle skader. Tag dig tid til langsomt at tilpasse dig dit nye miljø, mød dine naboer og afhold en indflytningsfest for dine nærmeste.

Ofte stillede spørgsmål