Udlej dit værelse – en 10-trins guide

Uanset om du repræsenterer et ejendomsselskab, en boligforening eller du er en privat udlejer, bør du gå til processen med at udleje dit ledige værelse med fokus og systematik. En veldefineret planlægning vil hjælpe  dig til at undgå økonomisk tab i form af tabte lejeindtægter for dit værelse
19. september 2023 | Skrevet af: Redaktionen
Udlej dit værelse – en 10-trins guide

Uanset om du repræsenterer et ejendomsselskab, en boligforening eller du er en privat udlejer, bør du gå til processen med at udleje dit ledige værelse med fokus og systematik. En veldefineret planlægning vil hjælpe  dig til at undgå økonomisk tab i form af tabte lejeindtægter for dit værelse

Hvis du vil leje at leje et værelse, så se i stedet denne guide: Sådan lejer du et værelse – de 8 vigtigste trin.

1: Start udlejningsprocessen med det samme

Når din aktuelle lejer siger værelset op, har du generelt 1-2 måneder før han eller hun flytter til at finde en ny lejer til dit værelse. Tjek din lejekontrakt for at fastslå hvor meget tid du har til rådighed.

At finde den rette lejer til et værelse kan være en tidskrævende proces. Derfor er det centralt at reagere prompte på en opsigelse. Dog bør du ikke føle dig nødsaget til at tilbyde værelset til den første den bedste lejer. Foretag en grundig analyse af det aktuelle lejermarked for at identificere hvilken type lejer du vil have, og hvilken husleje du realistisk kan forvente. Dit mål er at få en pålidelig lejer, som er interesseret i at leje dit værelse over en længere periode.

Mange udlejere begår den fejl at vente til sidste øjeblik før de starter udlejningsprocessen, hvilket kan føre til mistede indtægter på grund af et ubenyttet værelse, der ikke indbringer nogen lejeindkomst. Med den rigtige strategi og tilgang kan det dog gå hurtigt at finde den perfekte lejer til dit værelse.

2: Udarbejd en detaljeret beskrivelse af det værelse du ønsker at udleje

Dit næste skridt er at formulere en præcis beskrivelse af det værelse, du har til hensigt at udleje. Angiv detaljer som værelsets størrelse, den månedlige leje, værelsets tilstand, samt det forventede depositum m.v. Formulér beskrivelsen på en positiv måde; Hvis værelset for eksempel er lille, så fremhæv den hyggelige og intime atmosfære osv..

Det er vigtigt at beskrive de forskellige muligheder, der følger med værelset. Kunne det eksempelvis fungere som et studieværelse eller et sted at afholde små, hyggelige sammenkomster? Tænk over hvilke faciliteter og ydelser du kan tilbyde, såsom adgang til en fælles have, parkeringsmuligheder eller nærhed til offentlig transport og indkøbssteder. At fremhæve unikke fordele, som ikke er let tilgængelige andre steder, kan være det der får din fremtidige lejer til at vælge netop dig.

Sæt dig ind i det aktuelle marked for værelsesudlejning. Du kan bruge online portaler som Boligdeal.dk til at få et overblik over prisniveauet for lignende værelser i dit område. Se fx værelse til leje i Danmark, værelse til leje i København, værelse til leje i Aarhus, værelse til leje i Odense eller værelse til leje i Aalborg.

3: Definér den lejerprofil du søger til dit værelse

Efter at have analyseret og udformet en detaljeret beskrivelse af det værelse, du ønsker at udleje, samt dets fordele, er det næste skridt at overveje, hvilken type lejer der ville være det bedste match for det ledige værelse.

Som udlejer vil du få den mest stabile indkomst gennem længerevarende lejekontrakter. Det kan være økonomisk belastende at have lejere, der kun lejer lejemålet i kort tid. Derfor er det vigtigt at forestille dig en detaljeret profil for din ideelle lejer, som passer til dit lejemål. Du ønsker at finde en lejer, der ikke kun tager sig godt af dit værelse, men også har en stabil økonomisk baggrund. Den perfekte lejer burde være i stand til at betale sin husleje  uden problemer de næste mange år.

4: Lav en overbevisende udlejningsannonce for dit værelse

Nu er det tid til at skabe en annonce for dit værelse. Formålet med annoncen er at præsentere en klar og indbydende fremstilling af værelset, designet til at appellere til den lejerprofil, du har identificeret. Annoncen skal inkludere vigtige oplysninger som værelsets størrelse, beliggenhed, type af værelse, lejeomkostninger, eventuelle afgifter, og andre relevante data. Ideelt set skal lejeannoncen også indeholde en uddybende beskrivelse af værelset, ledsaget af indbydende billeder.

5: Overvej at ansætte en ejendomsadministrator

Selvom mange udlejningsselskaber og private udlejere ofte selv styrer udlejningen af deres værelser, kan det være en god idé at overveje at få hjælp fra en ejendomsadministrator, som har ekspertise i at udleje private boliger.

En ejendomsadministrator kan assistere dig med:

  • Udarbejdelsen af en fængende lejeannonce og vurdering af værelset
  • At identificere potentielle lejere, som er et godt match til dit værelse
  • Udarbejdelsen af en lejekontrakt, der er tilpasset til udlejning af værelse
  • Kommunikation med lejere og rådgivning om det ideelle lejeforhold
  • Udlejning af værelset
  • Håndteringen af husleje- og depositumopkrævninger
  • Regnskab for udlejningen

Det kan være værdifuldt at inddrage en ejendomsadministrator, da de ofte har et omfattende netværk og en rig erfaring med værelsesudlejning, hvilket kan øge antallet af potentielle interesserede lejere. Desuden varetager de al kommunikation med lejerne og står for fremvisning af værelset, kontrakt og løbende huslejeopkrævning.

6: Markedsfør dit ledige værelse til leje

Nu er du klar til at lancere markedsføringen af dit ledige værelse. Her er en effektiv fremgangsmåde:

Annoncér dit ledige værelse til leje på Boligdeal.dk

Det er som nævnt vigtigt at formulere en overbevisende annonce, der præcist og tydeligt fremviser værelsets egenskaber og dine kontaktdetaljer. Sørg for at tage nogle indbydende billeder af værelset, så potentielle lejere kan få et godt indtryk af, hvad du tilbyder. Opret herefter din annonce på Boligdeal.dk, som er en af Danmarks førende portaler for boligudlejning. Dette vil sikre, at dit værelse bliver set af et bredt udvalg af boligsøgere, der aktuelt søger efter værelse til leje.

Kontakt personer, der søger værelser til leje, direkte

Du har også muligheden for at nå direkte ud til boligsøgere, der aktivt søger værelser til leje. Mange boligsøgere beskriver deres boligønsker i søgeannoncer på Boligdeal.dk. Du kan gennemsøge databasen for at finde potentielle lejere, der søger efter et værelse som det, du tilbyder, og invitere dem til en fremvisning.

Benyt dit netværk for at finde den rette lejer

At udnytte dit netværk kan være en guldgrube i jagten på den perfekte lejer. Hvis du kender nogen, der søger efter et nyt sted at bo, er det en god idé at række ud til dem og gøre dem opmærksom på dit ledige værelse. Det er ikke usandsynligt, at dine venner, familie eller bekendte kender nogen, der ville være den perfekte match til dit ledige værelse.

Udnyt sociale medier

Sociale medier er et potent værktøj til at nå ud til et større antal potentielle lejere på én gang. Overvej at oprette en annonce på platforme som Facebook for at øge værelsets synlighed. Boligdeal.dk administrerer også flere gratis boligudlejningsgrupper på Facebook, hvor du kan øge din værelses eksponering til et større antal boligsøgere uden ekstra omkostninger.

7: Fremvis dit værelse til leje

Nu begynder forespørgslerne fra lejere, som er interesseret i at leje dit værelse, at komme ind – og du skal nu fremvise værelset til de lejere du gerne vil leje ud til.

Sørg for at værelset er rent og præsentabelt før fremvisningen. Lav en mental checkliste med vigtige spørgsmål, som du kan stille under fremvisningen, der kan hjælpe dig med at vurdere, om den interesserede lejere er et godt match til dit værelse. Giv lejerne tid til at besigtige værelset og stille spørgsmål, og vær åben over for diskussioner om pris og eventuelle specifikke ønsker de må have til værelset.

8: Foretag et baggrundstjek af lejeren

Når du har identificeret en mulig lejer til dit værelse, er det vigtigt, at du foretager en baggrundstjek. Evaluer lejerens økonomiske stabilitet, enten ved at få dokumentation for en fast indkomst eller ved at foretage en kreditvurdering. Stol også på din intuition, da det kan være en dyr fejltagelse at leje dit værelse ud til den forkerte person.

9: Underskriv lejekontrakten

Når du har gennemgået lejerens baggrund og føler dig sikker på lejerens pålidelighed, er det tid til at underskrive lejekontrakten. Det er klogt at få kontrakten tjekket af en advokat for at sikre, at alle juridiske aspekter er korrekt håndteret. Kontrakten skal inkludere detaljer som lejepris, depositum, bindingsperiode, anvendelse af værelset, eventuelle ekstra omkostninger, vedligeholdelse og regler for underudlejning. Undgå blot at bruge generiske kontraktsskabeloner fra nettet; få altid juridisk vejledning til udformningen af kontrakten.

10: Bevar kontakten med lejeren

At underskrive en lejekontrakt markerer ikke slutningen på din relation til lejeren. Du bør fortsat overvåge værelsets stand, kontrollere for eventuelle skader og sørge for, at lejeren behandler værelset ordentlig. Det er vigtigt at opretholde en sund kommunikation med din lejer, hvilket ikke kun fremmer en behagelig atmosfære men også bidrager til et længerevarende lejeforhold (hvilket sikrer en stabil indkomst fra lejen over tid).

Ofte stillede spørgsmål