5 gode råd til salg af andelslejligheder

Mange andelshavere vælger at stå for salget af deres andelslejlighed selv uden medvirken af professionelle folk, dvs. ejendomsmæglere eller advokater. Så hvis du ikke lige har en køber ved hånden når du skal sælge din andelslejlighed, følger her 5 gode råd fra Boligdeal.dk, som kan hjælpe dig med at sælge din andelslejlighed. Se også udvalget af andelsboliger i København og få et grundigt billede af andelsboligmarkedet i Danmark, i dag: https://www.boligdeal.dk/storkoebenhavn-andelsbolig
5. april 2017 | Skrevet af: Leonora Jensen
5 gode råd til salg af andelslejligheder

Mange andelshavere vælger selv at stå for salget af deres andelsbolig, uden medvirken af professionelle folk, dvs. ejendomsmæglere eller advokater. Så hvis du ikke lige har en køber ved hånden når du skal sælge din andelslejlighed, følger her 5 gode råd fra Boligdeal.dk, som kan hjælpe dig med at sælge din andelslejlighed. Se også udvalget af andelsboliger i København og få et realistisk billede af andelsboligmarkedet i Danmark, i dag: https://www.boligdeal.dk/storkoebenhavn-andelsbolig

1: Forarbejde til dit andel salg

Proceduren for salg af andelslejligheder afhænger af hvilken slags andelsboligforening, der er tale om - det vil typisk indgå i andelsboligforeningens vedtægter, herunder hvilke retningslinjer der gælder. I nogle foreninger skal der i forbindelse med et andel salg, laves et el-eftersyn af fagkyndige folk, for at tage stilling til værdien af eventuelle forbedringer osv. Inden andelslejligheden sættes til salg, er det vigtigt, at man har en rigtig pris på andelslejligheden klar, så køber kan se forbedringer.

2: Nøgleoplysningsskema om andelslejlighed til salg

Siden januar 2014 har det været lovpligtigt, at have et ”nøgleoplysningsskema”. Skemaet indeholder informationer om andelslejligheden, der er til salg herunder, hvordan man er kommet frem til prisen på andelslejligheden.  De fleste andelsboligforeninger har nøgleoplysninger stående på deres hjemmeside, så køber selv har mulighed for at hente dem.

3: Andelslejlighed til salg

Der findes mange muligheder, hvor man kan oprette sin andel til salg. Det er også en fordel, at oprette en annonce med sin andel til salg på verdens mest brugte medie, nemlig Facebook. Her kan budskabet spredes hurtigt via dit netværk igennem eksempelvis denne andelsboliggruppe og andelsboligside, så potentielle købere ser din salgsannonce. Tag gode billeder af andelslejligheden med en god beskrivelse, ikke kun om andelslejligheden, men også beskrivende tekst omkring andelslejligheden.

4: Dokumenter fra sælger til købere

Der er en række dokumenter, du skal stille til rådighed for købere, når de melder sig interesserede i en andelslejlighed. Det indbefatter følgende:

  • Andelsforeningens vedtægter
  • Foreningens seneste årsregnskaber og budget
  • Prisberegning på hvordan prisen er fastsat
  • En liste over inventar og løsøre som indgår i handlen
  • Information om købers ret til at fortryde handlen inden seks hverdage. Sker dette skal køber betale 1% af købssummen.

5: Vigtig information om salg af andelslejlighed

Andelsboligmarkedet er blevet rigtig populært de seneste par år, hvilket har medført til, at salg af andelslejligheder i stigende grad handles med enorme summer under bordet. Penge under bordet er en måde, at omgå de fastlåste priser, som andelslejlighederne er underlagt, men som er ulovligt og kan give fængselsstraf. Som sælger er det vigtigt, at selvom køber selv foreslår en pris, der er højere end prisen sælger har sat andelen til, er det ulovligt, at tage mere end maksimalprisen for en andelsbolig – det kan føre til eksklusion fra andelsboligforeningen. Det er også en god ide, at få juridisk rådgivning igennem salgsprocessen, så der ikke opstår mistforståelser, der efterfølgende kan give dyre problemer.