Tilbage til oversigten

Sådan bekæmper Boligdeal fup med annoncer!

tirsdag 13. december 2016

Stort set alle store boligportaler i den vestlige verden er under angreb fra udenlandske kriminelle, der laver fup annoncer, med det formål at franarre de boligsøgende et depositum.

Boligdeal er ingen undtagelse. Kriminelle forsøger hver dag mange gange at oprette fup annoncer på Boligdeal.

På Boligdeal tager vi bekæmpelsen af fup annoncer ekstremt alvorlig og vi har sat en meget høj standard for os selv ifht at bekæmpe fup annoncer og i det hele taget hjælpe vores boligsøgere med at opnå en sikker boligjagt.

Vi ønsker generelt, at gøre alt hvad vi kan, for at sikre, at de annoncer, som vores brugere på et givent tidspunkt ser på Boligdeal.dk, er så sandfærdige som muligt. For at opnå dette mål skal man ikke bare bekæmpe fup annoncer. Man skal også sikre, at annoncer for boliger, der er udlejet, tages af Boligdeal så hurtigt som muligt.

Derudover bekæmper Boligdeal fup, ved at gøre alt hvad vi kan for at oplyse vores brugere om, hvordan de sikrer sig mod fup, når de lejer en lejebolig. Det har vi bl.a. gjort ved, at udvikle to informationssites på dansk og engelsk om hvordan man undgår fup, når man lejer en bolig. Disse sites hedder www.snydboligsnyderne.dk og www.rentingsafely.com.

Den høje standard, som vi ønsker at sætte for os selv, har også ført til, at vi har meldt os ud af Danske Mediers mærkningsordning for lejeboliger. Danske Mediers mærkningsordning er på mange måder fin nok, men Danske Mediers mærkningsordning er desværre også flere steder alt for slap. Det er bl.a. tilfældet når deres mærkningsordningen  siger, at medlemmerne må vente 4 dage med at fjerne en annonce, hvor udlejeren har meldt at boligen er udlejet. Sådanne annoncer skal naturligvis fjernes lige med det samme – ikke efter 4 dage!

I stedet har vi valgt at lave vores egen mærkningsordning for lejeboliger, som stiller langt hårdere krav til boligportaler der beskæftiger sig med udlejning af lejeboliger og som vi vil opfordre andre boligportaler til at tilslutte sig.

Det er meget vigtigt at understrege, at Boligdeal.dk udgør en åben platform og at fejlagtige annoncer eller snydeannoncer, oprettet af kriminelle, i princippet aldrig kan undgås helt. Falske annoncer oprettes af udenlandske kriminelle bander, der konstant forsøger at omgå vores systemer. Derfor kan vi aldrig garantere, at der ikke slipper en falsk annonce igennem filteret. Derfor er det også brugerens eget ansvar at undgå at blive snydt. Det kan man let undgå ved at følge retningslinjerne her: www.snydboligsnyderne.dk

1: Annoncer, der oprettes af Boligdeal selv, skal opdateres og tjekkes 5 gange hver hverdag

De annoncer, som Boligdeal identificerer hos en ekstern kilde og selv lægger op, enten via feeds eller crawling, skal tjekkes og opdateres af crawleren minimum 5 gange dagligt. Hvis et lejemål i denne kategori ikke længere er ledigt, bliver det således inaktiveret kort tid - maksimalt få timer - efter at udlejeren har fjernet det fra anden hjemmeside.

2: Annoncer der oprettes af brugere selv, skal inaktiveres af Boligdeal efter korte intervaller
De annoncer som udlejere selv lægger op skal inaktiveres af Boligdeal efter en kortere periode. Herefter kan udlejeren selv vælge at aktivere lejemålet igen, såfremt det stadig er ledigt. Hvis Boligdeal får info om, at en en annonce i denne kategori ikke længere repræsenterer et aktivt lejemål, skal denne nedtages og fjernes fra søgeresultaterne med det samme.

3: Annoncer, der oprettes af brugerne selv, skal tjekkes af Boligdeal
Alle annoncer, der oprettes af en ukendt udlejer, skal gennemtjekkes manuelt af en medarbejder fra Boligdeal. Hvis udlejeren er nyoprettet, og aldrig har oprettet en annonce før, tjekkes annoncen før den aktiveres. Hvis udlejeren tidligere har haft en annonce (og derfor er blevet tjekket tidligere) tjekkes annoncen efter publiceringen. Annoncerne tjekkes bl.a. for, om den har et korrekt forhold mellem beliggenhed, størrelse og pris, for om den er oprettet af en kendt svindler og for en række andre indikatorer på svindel. Kun bruger-oprettede annoncer der indeholder navn, mail, telefonnummer og fuld adresse på lejemålet aktiveres. Det understreges, at Boligdeal.dk er åbne platforme, hvor alle kan lægge indhold op. Boligdeal.dk tager ikke ansvar for indholdet af eller rigtigheden af bolig-annoncerne, da annoncerne er oprettet af enten brugerne selv eller hentet direkte fra brugernes hjemmesider. Du skal altid bruge din egen sunde fornuft samt de regler og retningslinjer som vi har beskrevet for dig på websitet www.snydboligsnyderne.dk

4: Boligdeal skal gemme alle data på udlejere
Boligdeal gemmer alle data på alle udlejere i minimum 5 år. Disse data kan bruges til efterfølgende at identificere svindel.

5: Boligdeal skal reagere hurtigt og proaktivt på at afdække mulig svindel
Hvis Boligdeal bliver opmærksom på - eller bliver gjort opmærksom på – mulig svindel, skal Boligdeal inaktivere den pågældende annonce med det samme. Boligdeal skal herefter samme dag (eller første hverdag herefter) undersøge sagen til bunds og træffe en konklusion. Svindel omfatter oprettelse af en falsk boligannonce eller indgåelse af mange kontrakter på den samme bolig.

6: Boligdeal skal kommunikere mulig svindel proaktivt til involverede brugere

Når Boligdeal vurderer, at der formentlig er tale om svindel i en konkret sag, skal Boligdeal med det samme informere alle de lejere, der har været i kontakt med den pågældende udlejer, om mistanken. Samtidig skal Boligdeal anmelde sagen til politiet.

7: Boligdeal skal informere sine brugere om, hvordan de lejer sikkert
Da man aldrig kan komme falske annoncer helt til livs, og da boligsøgerne i sidste ende selv er ansvarlige, hvis de bliver snydt, er det ekstremt vigtigt, at de der søger bolig ved, hvordan de undgår snyd. Derfor har Boligdeal påtaget sig at indsamle information og gennemføre en oplysningskampagne, der fortæller præcis hvad man skal og ikke skal gøre, når man lejer en bolig. Information er samlet på to - hhv. et dansk- og et engelsk-sproget – informationssites, og der linkes til disse sites fra alle annoncer på Boligdeal. De to informationssites hedder www.snydboligsnyderne.dk og www.rentingsafely.com.

8: Boligdeal skal give boligsøgerne kontaktinfo til udlejeren
Når en boligsøger rekvirerer yderligere information om en bolig, skal han også have direkte kontaktinformation til udlejeren. Dette sker i praksis ved, at boligsøgeren enten får en mail med udlejerens kontaktinfo eller ved at boligsøgeren linkes videre til udlejerens egen hjemmeside. Boligdeal skal med andre ord ikke have et in-mail-system, hvor boligsøgeren skal skrive til udlejeren uden at vide hvem denne er, og hvor boligsøgeren måske aldrig får svar. Undtaget dette er når Boligdeal henviser til boliger på andre portaler, der har et in-mail-system. Her vejer hensynet til at give boligsøgeren det samlede overblik over markedet størst. Læs mere om hvordan Boligdeal samler data ind om boliger på markedet og demokratiserer danskernes adgang til viden om lejeboliger her.